Heb je als student nog wat tijd over in je drukke agenda of zoek je nog een stageplaats? Kan je als werkende ouder opnieuw wat meer de deur uit nu de kinderen wat groter zijn? Zoek je als gepensioneerde een zinvolle tijdsbesteding om actief mee te bouwen aan een warme maatschappij? Je hoeft geen leraar, pedagoog, sociaal werker, … te zijn om vrijwilliger te kunnen worden bij vzw Horizon. Iedereen is welkom! Enkele uurtjes tijd per week en vooral ook ‘goesting’ om met kinderen te werken, volstaan. Daarnaast zijn nieuwsgierigheid, een open geest, dynamiek, … gegeerde eigenschappen.

Ken je Horizon al een beetje en ben je vastbesloten om Horizon-vrijwilliger te worden? Klik dan hier om meteen naar de aanvraagformulieren te gaan. Wie eerst nog wat extra informatie wil, vindt die hieronder maar zeker ook op de webpagina met aanvraagformulieren.

Als vrijwilliger binnen de basiswerking help je een schooljaar lang een beperkt aantal kinderen (max.3) op weg op het gebied van school en vrijetijd. In schoolperiodes maak je je in regel twee uurtjes per week vrij om kinderen te begeleiden. Het moment waarop je kinderen begeleidt, spreek je af samen met de ouders: een weekavond, woensdagnamiddag, of in het weekend. Je kan aan huis gaan begeleiden (indien mogelijk), of in de lokalen van De Moazoart, waar je gebruik kan maken van al het Horizon-materiaal (werk- en leesboeken, spelletjes, laptops, printer, enz.). Je werkt zelfstandig maar je kan wel altijd beroep doen op je ‘meter of peter’ (coach) binnen Horizon. Dit is iemand die jou bij het gezin introduceert en waar je terecht kan met vragen, opmerkingen,… Je komt ongeveer drie keer per jaar samen om ervaringen te delen met andere vrijwilligers. Het is ook mogelijk om later in het schooljaar aan te sluiten.

Als vrijwilliger in de Tienerwerking kom je terecht in een (h)echt vrijwilligersteam. Dit is een mix van studenten, werkende mensen en jongeren op pensioen. Je begeleidt niet steeds dezelfde kinderen maar helpt vooral de kinderen die daar op dat moment nood aan hebben. Een extra woordje uitleg, een les opvragen, een motivatiegesprekje, enz. Op geregelde tijdstippen gaat er een lijst (doodle) rond waarop je aanduidt wanneer je op dinsdag of donderdag aanwezig kan zijn. Dit hoeft zeker niet wekelijks te zijn. Het engagement volgt de eigen tijd en mogelijkheden. Als vrijwilliger van het team van de weekwerking kom je ongeveer om de 6 weken samen om de werking verder te kunnen plannen of bijsturen. Lijkt dit engagement nog te veel? Dan is er nog de mogelijkheid zich aan te sluiten bij de TOP-ploeg (Tienerwerking OndersteuningsPloeg). Zij worden enkel aangesproken wanneer we eens handen tekort komen (bvb tijdens de examenperiode).

Horizon heeft iedereen wat te bieden: jong en anders jong, rijk en anders rijk, geschoold en anders geschoold. Iedereen die zich wekelijks anderhalf tot twee uur kan vrijmaken, ervan geniet om iets uit te leggen aan kinderen (en dit een keer of vijf te herhalen), en wat enthousiasme kan overbrengen, komt in aanmerking! Klik hier om je aan te melden als vrijwilliger of stuur een mailtje naar info@vzwhorizon.be.

BILD2520Binnen onze vzw is er zeker ook plaats voor vrijwillige ambitie. Je begint als huistaakbegeleid(st)er binnen de Basis- of de Tienerwerking. Wie meer uitdaging wil en mee betrokken wil worden bij het uitzetten van de Horizon-lijnen, kan doorgroeien tot ‘supervrijwilliger’. Je krijgt dan 2 of 3  huistaakbegeleid(st)ers onder je hoede. Naargelang je het zelf ziet zitten, kan dit aantal verder oplopen. Voor wie nog meer wil: als supervrijwilliger kan je verder doorgroeien tot bestuurder. Je vertegenwoordigt dan één van de projecten óf je ontfermt je over meerdere fundamenten die Horizon draaiende houden: de boekhouding, fondsenwerving, activiteiten, inschrijvingen kinderen, werving van vrijwilligers en vrijwilligersbeleid, enz. Uitdagingen genoeg…